A tudatos légzés, relaxáció, mantrák és meditáció"Minden energia, mindössze ennyit kell tudnod.
Hangolódj rá annak a Valóságnak a frekvenciájára, amelyet meg akarsz élni és megkapod.
Nem is lehet másképp.Ez nem filozófia. Ez fizika."

Albert Einstein

Életerőnk 60%-át légzésünk biztosítja. Ez az ösztönös cselekvés garantál a számunkra szinte mindent: a beszéd lehetőségét, a sejtszaporodást, a növekedést és még sorolhatnám. Mi mégis egyre ritkábban gondolunk rá. Természetes, hogy levegőt veszünk.
Regenerál és méregtelenít. Ezért életünk legfontosabb feladata elsajátítani a tudatos lélegzés módját.

A mostani túlterheltséggel, stresszel teli időkben különösen fontos, hogy szellemileg, lelkileg megerősödve, pozitív életszemlélettel felvértezve, magunkat a külső hatásoktól megvédve nézzünk szembe a nap, mint nap előttünk álló feladatokkal. Amennyiben bennünket lelki egyensúly és belső nyugalom jellemez, akkor energikusak és lendületesek vagyunk. Képességeinket a lehető legteljesebb mértékben tudjuk kifejleszteni, kreatívabbá válunk, sokkal inkább tudunk fókuszálni életfeladatainkra. Ennek megvalósításához szükséges a rendszeres lazítás: a relaxáció, és az önmagunkban való szellemi elmélyülés, a meditáció - szellemi, mentális és etikai fejlődés „az elme elégedetté tétele” által.

A meditáció a távol-keleti lelki-szellemi gyakorlat közkedvelt eszköze, az ember különleges elmeállapota, ahol nincsenek gondolatok, eltűnik az időérzékelés, az ego jelenlétének érzékelése. A meditáló személy mély nyugalmat érez. A meditáció alatt csökken a pulzusszám, csökken a felvett oxigén mennyisége, az anyagcsere is lassul. A meditációnak sok fiziológiai haszna van: növeli a szervezet stressz-tűrő képességét, nyugtatja az idegeket, javítja az agy gondolkodó, problémamegoldó képességét, nő az önbizalom és a lelkierő.

"Az önbizalom azt jelenti, hogy hiszel önmagadban és elfogadod önmagad olyannak, amilyen vagy. Az önbizalom lényegében önszeretet! Az új tudatosság lényege, hogy 100%-ig megbízol önmagadban, ezért dolgozol a saját energiáddal, értéket teremtesz, és ezt megosztod a világgal."

Schilling Péter
Ébredő Erő Akadémia


A meditáció bárhol, bármikor gyakorolható. A nyugati társadalmak hagyományaiban még nem vetette meg a lábát, ezért annak módja eltérhet a keleti szokásoktól. A derékszögben ülő, lábakat földön tartó póz a legalkalmasabb a folyamatos energiaáramlás szempontjából.

A TM /Transzcendentális Meditáció/ hatása az elmére

"A pszichológusok azt tartják, hogy az ember mentális képességeinek csupán 5-10 százalékát képes kihasználni. A meditálók körében végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy a TM-program segítségével az öntudat mind kifinomultabb és nagyobb hatóerejű szintjei érhetők el, ami egyúttal az elme képességeinek teljesebb mértékű kibontakozásához és érvényesüléséhez nyújt jó lehetőséget. Ennek eredményeként fejlődik az intelligenciaszint, finomabb lesz az érzékelés, világosabb, tisztább lesz a gondolkodás és a személyiség kreativitása, alkotóképessége is fejlődik. Az embernek erről a szintről kifejtett tevékenysége nagyobb haszonnal jár, kevesebb lesz a tévedés és a rossz döntés… A TM alatt megnyugodott és kitágult öntudat az információfeldolgozás hatékonyságát is növeli, ami elsosorban a tanulási képesség, a feldolgozó képesség, a memória javulásában mutatkozik meg. Ennek eredményeképpen javul pl. az iskolai teljesítmény.

Számos vizsgálatot végeztek az általános- és középiskolások és főskolai-egyetemi hallgatók körében, amelyek azt bizonyítják, hogy a TM-gyakorló diákok morális fejlődése — összehasonlítva a többi csoporttal — statisztikailag értékelhető módszerekkel kimutatható mértékben javul. A kutatások például azt is kimutatták, hogy a TM-gyakorló személyek között nagymértékben csökkent a dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint a gyógyszerfogyasztás is. Javultak az interperszonális kapcsolataik, és kifejezett javulást lehetett kimutatni egész személyiségük integrált fejlődésében." (http://tminfo.hu/kutatasok/)

Sara Lazar a Harvard Medical School kutatásvezetője maga tíz éve kezdett el meditálni. Állítja, hogy határozottan előnyös változásokat tapasztalt. Csökkent a stressz szintje, több lett a tiszta gondolata, és a nehéz helyzetekben szükséges koncentráló képessége is javult. Azok, akik meditálnak, hamar rájönnek, hogy a fejükben lejátszódó gondolatok folytonos áramlásában nagyon kevés lényegi rész van csupán. Lazar ezt a következőképp kommentálja: a cél nem az, hogy kiürítsük a fejünket, hanem hogy ne ragadjunk le az össze-vissza cikázó gondolatoknál. Az ember meg tudja magát őrjíteni a haszontalan "mi lesz ha" hozzáállással. Azonban ha a jelen pillanatra fókuszálunk, arra, hogy mit kell tenni és épp most mi történik, akkor a stressz jelentős része elpárolog. A gátló érzések átváltoznak motiváló érzésekké. Részletesen a: http://tudatbazis.hu/a-meditacio-noveli-az-agy-meretet - oldalon.

"Egészségesnek lenni annyi, hogy képesek vagyunk az élet összes értékét kezelni."


Az élet teljessége: a tökéletes egészség és a legyőzhetetlenség kulcsa c. cikk
http://www.tminfo.hu/transzcendentalis-meditacio/az-elet-teljessege-a-tokeletes-egeszseg-es-a-legyozhetetlenseg-kulcsa/

"Az egészséget akkor érjük el, amikor tudatába kerülünk az élet azon területének, amelyről az élet teljességét könnyen irányítani tudjuk. Az élet teljes lehetősége a tiszta tudatosság területén rejlik, amely határtalan kreativitást és minden lehetőség beteljesítését kínálja. A természeti törvényről a kreatív intelligencia impulzusainak vonatkozásában beszélhetünk. A kreatív intelligencia összes impulzusa a tudatosság elcsendesedett állapotából emelkedik fel. A tudatosság e csendjéből bukkan fel minden gondolat, és az összes cselekvés ezekből a gondolatokból származik.A tökéletes egészség egyúttal azt is jelenti, hogy a kívülről jövő zavaró hatásokkal szemben teljesen védetté válunk. Más szavakkal a szervezet elég erős ahhoz, hogy ne fogadjon be semmit, ami ártalmas lenne létezése számára. Az eredmény a betegségek teljes megelőzése. Bármely közösségben is gyakorolja az emberek egy százaléka a Transzcendentális Meditációt, a természetben növekszik az egyensúly, kevesebb baleset történik, és az összes kollektív érték, amelyeket a társadalom szociális értékeinek nevezünk, pozitívabbá válik.Az egyének nem lesznek képesek rossz dolgokat gondolni. A gondolkodásuk a társadalom számára kedvezőbb irányba fordul. A bűnözés lecsökken, a betegségek ritkábban jelennek meg, és az élet összes többi negatív aspektusa meggyengül. Bőséges bizonyíték áll tehát rendelkezésünkre, hogy a Transzcendentális Meditáció javítja a társadalom és az egyén egészségét."

"Marc Wescott angol kutató úgy találta, hogy a TM (Transzcendentális Meditáció) gyakorlásakor az agyféltekék energiája kiegyenlítődik, és ez az egyensúly egy ideig még a meditáció után is megmarad. Sot, a TM-et hosszú ideje gyakorlóknál a rendszeres meditáció hatására ez az állapot mind tartósabban fennmarad, még fokozott aktivitás közben sem vész el. A kísérletben résztvevő kontrollcsoport tagjainál, akik csupán ellazultan ültek, az agyféltekékben mért energiák nemcsak, hogy nem egyenlítődtek ki, hanem a megfigyelés ideje alatt a közöttük levő különbség még nőtt is. Ebből arra következtethetünk, hogy a kontrollcsoport tagjai, mivel erovel próbáltak meg ellazulni, a bal agyféltekéjüket használták, ezért képtelenek voltak spontán módon ellazulni.

A Maharishi Európai Kutatóegyetem, a MERU (Maharishi European Research University) kutatói speciálisan a TM tanulmányozására fejlesztettek ki egy különleges számítógépes berendezést, mellyel az agykéreg tevékenységeit lehet vizsgálni. Két legjelentősebb felfedezésük az volt, hogy az agytevékenység már a legelső meditációtól kezdve megváltozik, illetve, hogy a TM során mért agyi tevékenységek az összes többi tudatállapottól különböznek. A meditáció során az agyhullámok spontán módon szinkronizálódnak, a TM gyakorlók így mindkét agyféltekéjüket egyszerre használják, hiszen nem kell az egyik agyfélteke aktivitását sem elnyomniuk azért, hogy a másikat aktivizálhassák. A TM és a TM-mel kapcsolatban feltárt újabb és újabb tudományos eredmények egyre közelebb visznek bennünket ahhoz az ideális állapothoz, amikor egyesíthetjük az intuíciót és az értelmet, a művészetet és a tudományt, a keleti és a nyugati gondolkodást." http://www.tminfo.hu/kutatasok/eeg/

"Minden élőlényben van egy rész, amelyik önmagává szeretne kiteljesedni - az ebihal békává, a hernyó pillangóvá, a megtépázott lélek teljes emberré.Ez a spiritualitás."

Elen Bass


A mantra jelentése:

A "mantra" szanszkrit szó, a "man" azt jelenti, gondolkozni, a "tra" jelentése pedig eszköz vagy oltalom, védelem. A mantra szót úgy fordíthatjuk le, hogy a "gondolkodás eszköze".A mantrázás szokása a védikus kor Indiájából származik, innen terjedt el a keleti kultúrkörben, Tibetben, Kínában, Japánban és Iránban. A mantrák olyan szótagok, szavak vagy mondatok, amik a meditáció gyakorlatában kapnak szerepet. Ugyanazon szavak vagy mondatok sokszori ismétlését, együtt éneklését jelenti. A mantrázás célja, ahogyan a meditációé is, az elme felszabadítása az ide-oda cikázó gondolatoktól, és a spirituális fejlődés. A mantra igen erős energiamezőt hoz létre. Az erőmezőket a mantra ismételgetésével hozzuk létre vagy erősítjük tovább, amit azután magunkkal hordozva hasznosítunk életünk minden területén, melyek a következők:
Átalakítja kapcsolatrendszereinket, elme és hitbéli rendszerünket, agyi és érzelmi intelligenciánkat, tűrő és befogadó képességünket. Megszünteti mindenre kiterjedően elfogultságunkat és a ragaszkodást magunk és a környezetünkben élők világában, illetve bárkiében, akit a meditációnkban elképzelünk magunk mellett.

Om Mani Padme Hum - Versión Original - Mantras Tibetanos:
http://www.youtube.com/watch?v=zVty9rD4X-o

A mantra jelentése:
"Áldás a világ minden érző lényének."

Hallgassuk, amennyiszer csak lehet!
© 2013, készítette: DC-Stúdió