Gayatri mantra - OM

"Azért jöttem, hogy szívetekben meggyújtsam a szeretet lámpását, és lássam napról
napra egyre fényesebben ragyogni. Nem jöttem semmilyen vallás nevében, sem azért,
hogy új felekezetet, egyházat teremtsek, vagy magam köré híveket gyűjtsek. Azért
jöttem, hogy beszéljek nektek erről az egyetemes hitről, e spirituális elvről; a szeretet
útjáról, a szeretet erényéről, a szeretet kötelességéről, a szeretet iránti elkötelezettségről."
Baba, 1968. július 4.

A mantra szövege eredeti szanszkrit nyelven és fordításban:

OM
BHUR BHUVA SVAHA
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHIMAHI
DHIYO YO NAH PRACHODAYAT


Om
A Három Világot beragyogó Legfelsőbb Fény
Világítsa meg tudatunkat és
Irányítsa értelmünket az Erényesség útjára!


Az AUM egy szótag, aminek különleges jelentősége és teremtő ereje van. Az AUM minden mantrák anyja. Mikor az AUM-ot énekeljük, valójában az történik, hogy békét és fényt hozunk le fentről, és egyetemes harmóniát teremtünk önmagunkban és magunk körül. Mikor az AUM-ot énekeljük, belső és külső lényeink ösztönzötté válnak és eltelnek isteni érzéssel és törekvéssel. Az AUM-hoz semmi sem fogható. Végtelen erővel rendelkezik. Csak az AUM ismétlése által megvalósíthatjuk a bennünk lakozó Istent.
Jelentése: Ámen

A GAYATRI MANTRA 24 ÓRÁS ISMÉTLÉSE SZERTE A VILÁGBAN:
http://sathyasai.hu/hirek/a-gayatri-mantra-24-oras-ismetlese-szerte-a-vilagban

A Globális Akhanda Gayatri recitálás programba jelentkezni
a következő oldalon lehet, melynek alján található a regisztrálási lehetőség és a Gayatri Mantra - Sathya Sai Baba hangjával:
http://gayatri.sathyasai.org/

További érdekesség: egy videó a Gayatri mantra hatásáról - Deva Premal és Miten előadásában:
https://www.facebook.com/namasteelmeny/videos/1536439543044169/

A napi szintű, min. 2x 15-20 perces, meghatározott módon végzett meditáció vezet el az EGÉSZ-séghez, a teljességhez!

A meditációt Maharishi Mahesh Yogi, indiai származású fizikus, védikus tudós vezette be nyugaton 1957-ben. Maharishi nagy hatással van az orvostudományra, noha ő maga nem orvos. Azzal a szándékkal hagyta el Indiát, hogy a meditációt a világ minden táján népszerűvé tegye. Egy évtizeden belül több mint száz olyan országban járt, ahol magát a szót is, hogy meditáció, alig használták, nemhogy gyakorlatát. A hetvenes évek közepére több mint hárommillió ember ismerkedett meg a Transzcendentális Meditációval.

Részlet Maharishi Mahesh Yogi: A Lét tudománya és az élet művészete c. művéből:

"A mai pedagógusok nagyon nagy hibát követnek el akkor, amikor - a demokráciára hivatkozva - semmilyen hagyományos szemléletet nem adnak át a gyermekeknek. Ez az irányvonal szükségképpen azoktól ered, akiknek az a szándékuk, hogy a nemzetet gyengítsék, s a népet megfosszák nemzeti hagyományaiktól és méltóságától. A társadalom jólétében a legnagyobb rombolást pedig a hagyományok kiirtása tudja előidézni. Egy hagyomány nélküli társadalomnak nincs önálló stabilitása vagy ereje; olyan, mint egy ide-oda sodródó, elhullott falevél, amit a szél kénye-kedve szerint fújhat akármerre. A modern oktatás nevében sok ország társadalma eltávolodik a régi hagyománytól. Az eredmény az, hogy hirtelen hagyomány nélküli emberek nőnek fel elvadult módon, akik társadalma csak az élet felszíni, durva szintjén létezik."

"Az [origo] portálon 2007-ben megjelent egy cikk Mozambik egykori elnökéről, Joaquim Chissano-ról. Az egykori államfő a Nobel-díjnál is jelentősebb nemzetközi elismerést kapott. Chissano érdemei közé főként azt sorolták a díj indoklásában, hogy békét és stabil demokráciát teremtett egy hosszú idő óta polgárháború dúlta országban. Emellett sikerült elérnie, hogy Mozambik gazdasága fejlődni kezdjen, csökkent a szegénység, bátorítani kezdték a nők politikai szerepvállalását és munkavállalását, újjáépítették az elpusztított iskolákat és kórházakat, és jelentős erőfeszítéseket tettek az AIDS ellen– olvasható az origo.hu-n. Az igazság az, hogy az államfő 1992-ben minisztereivel egyetemben megtanulta a Transzcendentális Meditációt, majd ezt követően bevezették a hadseregben a TM-et. Az államfő által elért radikális társadalmi változások tehát a TM-nek, és a TM-Szidhi programnak voltak köszönhetőek. Az államfő a TM bevezetését követően ellátogatott a hollandiai Maharishi Védikus Egyetemre, ahol találkozott Maharishi Mahesh Yogival is. Chissano a közel 1 órás beszédében említést tett arról is, hogy amint katonák százai kezdték el gyakorolni a TM-et, zuhogni kezdett az eső, és zöldbe borult egész Mozambik a több éve tartó aszály után. A téma iránt érdeklődött Kepes András is, Maharishi neki, illetve a magyar televízióknak küldte el az elnök beszédét tartalmazó, vágatlan tv-felvételt Beta SP stúdiószalagon. Az óbudai televízión kívül újfent senkit sem érdekelt a történet, ők viszont élőben közvetítették az eseményt – átvették a Maharishi TV előadását, a szinkronfordítást mi végeztük." - teljes cikk a következő oldalon: http://www.tminfo.hu/transzcendentalis-meditacio/elhallgatva-mozambikban-bevezettek-a-transzcendentalis-meditaciot/
További érdekességek a www.tminfo.hu oldalról:
"Az eddig végzett tudományos kutatások kimutatták, hogy ellenkezoleg a gyógyszerek hatásával, mely erőfeszítést igényel a stressz oldására, a Transzcendentális Meditáció e nélkül az eroltetés nélkül éri el azt a fiziológiai hatást, hogy a szervezet stresszmentessé váljon. A Transzcendentális Meditáció olyan mértékben megnyugtatja az ember központi idegrendszerét, hogy az megszabadul a stresszektől..."
Dr. Selye János A Montreali Orvostudományi
Intézet egykori igazgatója,
nemzetközileg elismert stresszkutató,
a stresszelmélet atyja"Ha az ezzel a technológiával létrehozott rendezettség elegendő intenzitást ér el, egy integrált nemzeti tudatosság jön létre. Ez pedig a Természeti Törvénnyel összhangban folytatott életet elősegítve erősíti a nemzet kulturális integritását. Az eredmény az önmagában elégedettség és a nemzet legyőzhetetlen védelmének kialakulása, amely automatikusan kizár minden kívülről jövő negatív hatást."

"Ha a világon minden 8 éves gyereket megtanítanánk meditálni, egy generáción belül eltűnne az erőszak a Földről."
(Dalai Láma)


A meditáció napi gyakorlattá válása - mint minden más dolog megszokása is - alig 1 hónapig tartó rendszeresen végzett tevékenységet jelent.
© 2013, készítette: DC-Stúdió